אני שוקל איך להתחיל את הפוסט ובכלל, מה עומק התוכן שארצה להכנס אליו, עולם התאמת האופניים כל כך סבוך שלעיתים נראה שאם צוללים עמוק מידי, מקבלים כאב ראש גדול ומחליטים לבסוף לוותר על השירות הכה חשוב הזה.
אז אתחיל ואספר שלפני מספר חודשים ביקר אצלי חבר ששמו שמור במערכת (בעיקר, כדי שאישתי לא תדע שהוא הצית את שדה הקוצים של החלפת אופניים). לאחר שישבנו על בירה ודיברנו על מדידות וכו׳, הוא אמר לי ״מור, האופניים קטנים לך, צא תעשה סיבוב ונראה״, אמרתי לו שלא כך הדבר והוא הפציר בי להסתכל על המציאות ולהתחיל במסע שעובר דרך למידה אישית ולבסוף התאמת אופניים.
אז כדי שנתחיל? אני ארצה שנדבר על מספר מושגים בסיסיים ומשם נגלוש להתאמה עצמה ומה חשיבותה, ולמה כדאי, שתשקלו לעשות אותה גם אם אתם רוכבים מנוסים.
מוכנים? בואו נצלול.
מבינים שמשהו לא בסדר
אתה לא יודע כמה לא נוח לך, עד שבאמת נוח לך. זה משפט שמלווה אותי כל החיים, מסתבר שיש אנשים שרגישים יותר ופחות ליואנסים בנוגע לנוחות בחיים. אני סבור שמדובר בעודף פעילות של מערכת העצבים המרכזית (קשיי ויסות חושי) ובה כל שינוי קטן מקבל ביטוי משמעותי יותר בקרב אותם אנשים (ואני ביניהם).
זה מתחיל עם תפר בגרביים שמפריע מאוד, ממשיך בחולצה שלא יושבת בדיוק בכתפיים, כיסא מעט נוטה ועוד. בעולמות שמחוץ לאופניים, אני לא מכיר מישהו שהחליף רכב בגלל שכיסא הנהג לא התאים לו, חודש לאחר שרכש אותו, או ש..
בעולם האופניים, נוחות היא עניין סובייקטיבי והיא מתקטבת בדיוק עם הצרכים של הרוכב. במרוצת הזמן למדתי כי מה שמתאים ליוסי פחות מתאים לדוד ובהכרח פחות מתאים לי. אנחנו אנשים שונים, עם שאיפות שונות, מבנה גוף שונה, מוטביציה שונה ועוד המון משתנים. כולם בלי יוצא מן הכלל משפיעים על המדידה וההתאמה המדויקת של זוג האופניים. ובכלל, מה זה התאמה מדויקת?
אני סבור שאין מספרים מדויקים, האופניים והשלדה המתאימה הם אסופה של משתנים - החל מהאדם שאתה וכלה בסביבה בה אתה נמצא.
ניתן לראות זאת בעיקר במדינות גדולות, לא הפיצפוניות שלנו שניתן לתפור כל סינגל במדינה בתוך שנה (והגזמתי) בסופי שבוע מאתגרים. אני מדבר על מדינות כמו ארה״ב ובה יש שונות בין תוואי השטח של רוכבים ביוסטון ובאיזור שיקגו, הסינגלים שונים, האדמה שונה, תמהיל הרוכבים שונה וככל הנראה גם תרבות הרכיבה שונה. שם, יש משמעות ברורה לסוג האופניים שנבחר ולרוכב שאתה. לא הגיוני שבוויסלר יכנסו לסינגלים חבר׳ה עם אופני גראבל (אלא אם אתה יואן בראלי אבל זה משהו אחר לגמרי), לכן האיזור בו תגורו בהכרח ישנה את זוג האופניים שתשתמשו בו.
בחלק מהמדינות, כמו גם במדינתנו, נמצא רוכבים המכורים לתחביב הדו״ג שמחזיקים מספר זוגות לכל מיני אפליקציות רכיבה שונות, החל מרכיבות נפח וכלה ברכיבות אינדורו טכניות. מכאן, ברור לנו שזוגות האופניים שיבחרו יקבלו ביטוי רכיבה שונה. עם זאת, יש מכנה משותף לכולם והוא הנוחות שניתן לקבל והמקומות בהם הפשרה צריכה להיעשות.
מבינים שצריכים ללמוד אתה נושא
המוטיב החוזר אצל הישראלי הממוצע הוא הצורך לעשות הכל לבד, אנחנו סוגשל הנדימן, יודעים הכל וצריכים לעשות הכל בעצמנו (אולי זה חלק ממה שהושרש בנו בצבא) והמקרה הזה לא שונה. בבואי ללמוד את נושא הגיאומטריה התחלתי לחקור מה באמת מפריע לי.
גיאומטריית האופניים מורכבת מחלקים סטטיים שלא ניתנים לשינוי וחלקים דינאמיים הניתנים לשינוי והתאמה ולכן חשוב לזכור מה האפשרויות שלנו במגרש.
השלדה בעלת גיאומטריה קבועה, הגיע הרתך (או רובוט) או המדביקת יריעות קרבון ולפי תכנון מדוייק הרכיבו את השלדה בהתאם למה שתכנן המהנדס. בסוף התהליך, נקבל אסופה של מספרים המתארים איך אמורה להתנהג השלדה, אמרתי להתנהג נכון? כן. כבר מסביר..
השלדה עשויה ממשולש קדמי ואחורי שביחד מייצרים מספר נקודות בהם הרוכב אמור להתחבר לאופניים. הראשונה, היא הציר התחתון, מיקום מרכזי ממנו יוצאים הפדאלים, השני הוא ראש ההיגוי, המקום אליו מתחבר המזלג והכידון ולבסוף צינור אוכף אליו מתחברים מוט האוכף והאוכף.
נקודות ההשקה הללו קובעות כיצד תרגיש השלדה לרוכב אם נבצע שינויים במעלותיהם (ולא, לא הבעל שם טוב..). דהיינו, אם נשנה את זוית ראש ההיגוי נקבל התנהגות אחת ואילו נשנה זוית של מוט אוכף נקבל התנהגות אחרת.
למעשה, גם אם נשנה את אורכי הצירים ומיקומם נקבל התנהגות שונה ופה אנחנו נכנסים לפאקטור נוסף והוא המדידה.
תמיד שאלתי את עצמי ׳איך היצרן יודע מה זויות מוט האוכף?׳ התשובה פשוטה, כל יצרן מודד זאת אחרת ומשדר את הנתונים אחרת. חלקם מודדים את השלדה עם כל החלקים מורכבים עליה, חלקם מודדים ומספקים מספרים אמיתיים (actual) או אפקטיביים (effective) כך שאפשר ללמוד המון מהמספרים כשמבינים מה הם אומרים.. ולעיתים, אפשר ללכת לאיבוד בתוך בליל המידע.
החלטתי להתרכז במספר גורמים המשנים לי את חווית הרכיבה ולא בהכרח הם ישפיעו עליכם:
ריצ׳ (Reach) - המרחק בין הציר המרכזי לבין לציר ההיגוי
טופ טיוב אפקטיבי (ETT) - המרחק בין האוכף לציר ההיגוי
זוית אוכף (Seat tube angle) - זוית צינור האוכף
זוית ראש (Head tube angle) - זוית ראש ההיגוי
וכדי לעבור עליהם, אפרק אותם לנושאים ומכאן אני מניח שנוכל ליישר קו בנוגע למושגים.
ריצ׳ (Reach)
הריצ׳ הוא למעשה מספר וירטואלי המתקבל במדידת המרחק שבין נקודת החיתוך של האנך הוירטואלי הנמתח מהציר המרכזי לבין המאוזן הוירטואלי של ציר ההיגוי.
כפי שניתן לראות בתמונה, הריצ׳ מסביר כמה תהיה ׳ארוכה השלדה׳ בזמן עמידה על האופניים. אל הריצ׳ ניתן להוסיף סטם, ספייסרים וכידון המשנים את המספר האפקטיבי (לעומת הקבוע בשלדה).
לדוגמא, שלדה בעלת reach של 470 מ״מ וסטם בעל 50 מ״מ יתנו לנו ריצ׳ אפקטיבי של 520 מ״מ. את הריצ׳ הנ״ל נאלץ לקזז מול מספר הספייסרים, שכן הספייסרים מקצרים reach בגלל שהם ׳מקרבים׳ את הסטם אלינו הכידון וכן לקזז את ה-backsweep בכידון.
בתמונה מעלה ניתן לראות כיצד הכידון ׳מתקרב׳ אל הרוכב ומקצר את ה-reach האפקטיבי שמייצרים הסטם והכידון בלבד.
טופ טיוב אפקטיבי (Effective Top Tub)
הטופ טיוב האפקטיבי הוא המרחק המאוזן שבין ראש ההיגוי לנקודת המפגש של מוט האוכף. הטופ-טיוב האפקטיבי יגדיר עבורנו כיצד האופניים ירגישו כשנרכב בישיבה. כפי שניתן לראות בתמונה למעלה, ככל שהאוכף ימוקם גבוה יותר כך ה-effective top tube יגדל. אבל רגע, זו מידה קבועה לא? לא.
היצרן מצהיר על מידה מסויימת בגובה קבוע, אתם צריכים לדעת ככל אצבע, שככל שהאוכף ימוקם גבוה יותר, כך האופניים ׳יתארכו׳.
בנוסף, הדרך לקצר את הטופ טיוב האפקטיבי הוא בעזרת הזזה של האוכף קדימה ואחורה בהתאם לראש מוט האוכף, גם שם אגב, תלוי איזה מוט אוכף מותקן כיוון שיש כאלו עם layback המאפשרים להאריך את הטופ טיוב האפקטיבי.
זויות ראש וצינור אוכף (Head and seat tube angles)
הזויות הנ״ל מגדירות כיצד האופניים ירגישו ויתנהגו בהתאמה. זוית הראש משפיעה בעיקר על תחושת הרכיבה. ככל שזוית הראש תהיה יותר חדה, כך יעוד האופניים יעבור למותאם לירידות, ולהפך כשתהפוך קהה האופניים יתאימו יותר לגמיעת מרחקים במישור ובעליה.
כל אלו, הם כללי אצבע ועם הגיאומטריות החדשות באופני שטח, ניתן להניח שיעוד האופניים יכול להשתנות (במיוחד עם הצגת קטגוריית ה-down country).
זויות מוט האוכף תשפיע על התנוחה בה אנו ישובים והיא מחולקת כפי שניתן לראות ל-Virtual ו-Actual seat tube. בפועל, מה שישפיע עלינו הוא ה-virtual seat tube כיוון שהמספר הזה מתקבל במתיחת קו אנכי בין ציר ההיגוי למרכז מוט האוכף. כפי שכתבתי מעלה, בהסטה של האוכף נוכל לשנות את המרחק של ה-ETT וגם להשפיע על המעלות המתקבלות במתיחת קו בין מרכז האוכף לציר המרכזי.
אבל.. אפשר לחפור הרבה על גאומטריה של שלדה, רק מה מבינים מזה בכלל? וזה בדיוק מה שקרה לי. מבינים שצריכים לשנות תקליט
אני אומר בכנות, למדתי וחקרתי את הנושא המון כיאה לאדם שאני, אינספור הודעות ושיחות לחברים, שעות על גבי שעות של סרטונים ברשת וניסיונות למצוא ׳אפליקציה׳ ייעודית שתוכל לתת לי תשובה. אך כולן בלי יוצא מן הכלל החזירו את התשובה אליי.
להבדיל מרפואה בה יש צורך בחותמת מהימנה לקחת תרופה, פה, מדובר בנושא מאוד פלואידי (ראיתם, השחלתי מילה מגניבה..), מחד אנחנו יכולים ללכת לחבר טוב שיביא את האלן שלו ויעזור לנו להרגיש בסדר גמור על האופניים ומאידך, יש אנשים כמוני שממש מרגישים בנוח אבל לא בנוח באותו הזמן. אז מה עושים? אי אפשר להמשיך באותה תבנית.
במהלך פרק הזמן שבין ההחלטה שיש צורך להחליף אופניים בשל מידה לא מתאימה (יניב לוי, החבר היקר שגרם לי לפקפק במידה שלי) לבין הדרך הנכונה לעשות זאת, כל אלו הובילו אותי דרך מסע חיפושים מרתק.
צמד סרטונים מאוד מעניינים שנתקלתי בהם מדברים על הנושא הזה בצמד קצוות שונות, כל אחת, מסביר את דעתו בצורה נבונה, אקצר ואומר, אף אחת מהן לא התאימה במדויק לי אבל חשוב לי לתת בסיס מעניין נוסף.
הסרטון הראשון, מדבר על RAD - או Rider Area Distance וגורס כי ניתן להתאים את מידת האופניים לרוכב בלי להתייחס למידות הכוללות ודרך אמצעי מדידה ביתיים. אני ניסיתי אותה, לי היא ממש לא עבדה והסיבה ככל הנראה נעוצה בסגנון הרכיבה, ה-RAD לא לוקח בחשבון את ה-ETT ואת התחושה הישובה על האופניים, שם הרגשתי צפיפות מטורפת.
הגישה השניה אומרת משהו מאוד מעניין וחדשני, היא מדברת על Reach גדול מאוד וסטם קצר (אה-לה-מונדרייקר) כדי לנטרל את ה-cantilever effect, שזה למעשה אפקט המגב, שנולד כמובן כתוצאה מסטם ארוך ושוני בסיבוב של הכידון (מהלך ארוך בחלק החיצוני וקצר בקדמי ולא אחיד) בגלל שמסובבים את הכידון ואת הסטם יחד.
לגישה זו מאוד התחברתי רק שחששתי מ-Reach ארוך מאוד וגם לרכוב עם סטם 18 (כפי שדייב מסביר) הרגיש לי קשוח מאוד.
ושוב כמו שכתבתי בהתחלה אחרי צמד הסרטונים, הגעתי למסקנה שדי! (האמת שגם אישתי הגיעה לזה דרך דרישה שאפסיק לשגע אותה למדוד אותי) ובחרתי לחפש התאמת אופניים.. לשם כך, התכנסנו פה, לא?
השיחות המוקדמות והפגישה עם עמוס וולף
אם זכרוני אינו מטעה אותי, את הכתבה (או פוסט) הנ״ל התחלתי לכתוב לפני כחצי שנה והחלטתי שעדיף לעצור, כדי לבוא ממקום אחר לתוך התהליך ולומר ׳האם הוא עבד בשבילי׳, כך גם אמרתי לעמוס בתחילת התהליך שאהיה גלוי בנוגע אליו ואהיה גלוי אם משהו לא עבד.
את עמוס הכרתי דרך המלצה של חבר שכדאי מאוד לבחור בה כשמנסים לבחון התאמת אופניים וכך היה. הרמתי טלפון לעמוס והצגתי את עצמי וביקשתי לקבוע התאמת אופניים ׳לפני רכישה׳. עמוס מציע מספר מסלולים:
התאמת אופניים שרכשתם - לפי עמוס, ניתן להתאים מגוון רב של זוגות עם פשרות שניתן לקחת בדרך (לדוגמא, יכולתי להתקין סטם 70 על אופניים הישנים וככל הנראה הם היו מתאימים).
מדידת אופניים לפני רכישה - המסלול שהלכתי עליו, מודדים את הגוף ומתאימים +- את הגיאומטריה הבסיסית שיש לשאוף אליה ואת ההתאמות הנדרשות (מספר ספייסרים, רייז של כידון, אורך קראנק וכו׳).
מדידה והתאמה - מאגד את 1-2 רק בסדר הפוך, קודם מודדים, לאחר מכן הולכים לרכוש ולבסוף מבצעים העתקה של הנתונים לאופניים שנרכשו.
את המפגש ביצענו מספר שבועות בטרם התכוונתי לרכוש זוג אופניים מסויים ולכן חשוב היה להגיע לתהליך ולהבין מה עושים ׳מפה הלאה׳.
מספר ימים לאחר שקבענו תאריך מפגש, הגעתי לעמוס אל הקליניקה לבצע המדידה ובה אצא סופסוף עם תובנות לגבי זוג האופניים שאני אני עתיד לרכוש.
אחד מהדברים שתפסו את עיניי הוא הימצאותם של מגוון תעודות, גביעים ומדליות שאסף עמוס לאורך השנים, לא אחת אני נתקל בבעלי מקצוע שאינם ׳חלק מהענף׳ בצורה פעילה (ממגוון סיבות) ופה נחמד לראות שמדובר במישהו מהתחום.
נכנסתי בדיוק בסשן מדידה והתאמה של חייל שרכש זוג אופני כביש והספקתי להחליף כמה מילים איתו. הוא תיאר שלמרות שאינו רוכב מקצועי, החליט ללכת על התאמה. זה גרם לי לתהות, למה שמישהו שלא רוכב מקצועי ילך להתאמה? ואז נזכרתי למה אני פה.
אני יכול להודות במאמר מוסגר, שאני חשבתי שהתאמת אופניים מיועדת רק לרוכבי כביש ואני לא נמנה על שורותיהם. אבל מהר מאוד בתוך התהליך הבנתי שלא כך הדבר אלא שמדובר במוצר שמתאים למגוון רוכבים באשר הם ואם תשאלו אותי, במיוחד ל-weekend warriors שבוחרים לקחת חשמלוק ולרכוב 60 ק״מ כי זה לא מעייף. שם קורות תקלות וכאבים שניתן לפתור עם התאמה.
מתחילים לתפור את המדידה
לרב של עמוס קוראים GURU, הוא המכשיר שלוקח את הנתונים שאולי חשבנו שמעניינים באופן סטטי וממיר אותם למציאות דינאמית. אבל לפני שעולים על הגורו, צריך לקחת מידות ראשוניות.
הנתונים היבשים כוללים בדיקת גובה (מסתבר, שאני יותר גבוה ממה שחשבתי, מי אומר שכשמתבגרים נומכים?!), היקפים כלליים ואורך גפיים.
וכן בדיקה של עצמות הישיבה כדי להתאים את רוחב האוכף לעצמות הישיבה. אגב, לא אחת אני רואה כאלו המשתמשים באוכפים נורא צרים לישבן רחב, חבל.
את מדידת עצמות הישיבה מבצעים בעזרת מתקן גמיש על ספסל ישיבה המציג את הנקודות של עצמות הישיבה ולאחר מכן מודדים את המרווח בין השקעים.
עולים על הרב (ה-GURU)
את המדידה האמיתית מבצעים על ה-GURU, מכשיר ייחודי שעמוס הטיס מחו״ל לישראל, המכשיר הנ״ל מחובר אל מחשב שבזמן אמת (אה-לה-runtime) מבצע התאמות של גאומטריה בזמן שהנסיין (אני) מפדל תוך כדי תנועה.
עמוס נטל מהקיר אוכף המתאים לעצמות הישיבה שלי, כידון המתאים ברוחב (760 מ״מ, הייתי רוכב על 780 מ״מ בעבר) והרכיב אותם על הרב.
בתחילת העבודה, התעורר הרב, השמיע כל מיני רעשים ופחפוכים (בכנות, זו חוויה מגניבה), נמתח ועבר תהליך קליברציה ראשוני. כזה המאפשר לרב לקבל עליו רוכב ולתת לו את התורה כפי שהיא אמורה להיות, עם איזה יצרן וגאומטריה יש ללכת.
ברגע שעולים על הרב, עמוס מתחבר אל המחשב שלו ומתחיל לשנות את הגיאומטריה של האופניים. מה שמדהים להרגיש ששינוי של רבע מעלה מבצע שינוי אסטרונומי ומאפשר להרגיש את השינויים תוך כדי תנועה ולהרגיש איך השינוי הזה עושה שכל עבורנו.
בתהליך אנו מצויים ישובים על הרב ומתחילים לפדל ופה יש איזושהי בעיה קונספטואלית שאני מתמודד איתה - מחד, רוכבי כביש ירוויחו בוודאות מההליך הזה אבל רוכבי השטח, מה איתם? פה נכנס האלמנט של המדידה הראשונה שביצענו.
אני טוען שהשונות בין עמידה לישיבה לא תהומיים ובוחן המציאות מלמד (וכך גם עמוס יבהיר) שיש לבצע פשרות ככל שהופכים למדוייקים יותר בבחירת רצון זוג האופניים.
למה אני מתכוון?
קחו לדוגמא אופני EMTB שעברו תהליך בשינוי גאומטריה - זויות הראש הפכו למאוד חדות וזויות האוכף לקהות, ה-Reach התרחב ויצא מצא שבו הרוכב ישוב על האופניים בצורה מאוד גמלונית. אין דרך לשנות את זה, זו הגיאומטריה ואלו האופניים, מתוכם, צריך לבחור את הזוג שהכי מתאים לצורת הרכיבה ולמבנה הגוף שלכם.
מה שיפה בתהליך שאין ׳נכון ולא נכון׳ יש ׳נוח ולא נוח׳, עמוס יבחר לשאול אתכם האם השינוי הזה מרגיש טוב יותר או פחות ומשם ניתן לצאת לדרך עם גיאומטריה שמתאימה לזוג שלכם.
בתום התהליך, תקבלו מסמך במייל המציין את המידות שלכם, זוג האופניים הרצוי ואיך יש לכוון את הזוג החדש שתרכשו בהתאם למידות שהתקבלו. היות והמדידה דינאמית, ניתן לבחור מנעד רחב של שלדות ובהתאמה של סטם/כידון אפשר לבצע שינויים קלים שיהפכו את החוויה מטובה למצויינת.
מילות סיכום והמלצה אישית
יצאת לדרך עם מגוון רב של חששות, פחות בהיבט הכלכלי אלא יותר האם ההחלטה לבצע מדידה היא נכונה עבורי. אני יכול לומר, שאחד מהדברים שלמדתי במסע הזה הוא שחשוב להיוועץ עם בעל מקצוע איכותי וכן לקחת ממנו את התובנות שצבר לאורך השנים.
המידות של היצרנים הן ball park ולא תמיד יש להן אחיזה במציאות, לא אחת תראו כאלו שכותבים בפורומים או קבוצות ״אתה 1.76, אתה מדיום קלאסי״ והמציאות מלמדת שזה לא נכון.
לסיכום, אם חשבתם שמדידת אופניים היא רק לרוכבי כביש, אז לא כך הדבר ולדעתי, ההחלטה הכי נבונה לבצע לפני שרוכשים זוג אופניים היא באמת לגשת להתאמה. הגוף שלכם לא ישתנה משמעותית אם הגעתם לבשלות ולכן יש משמעות לבדוק בטרם נכנסים להליך, מדובר לרוב בהשקעה קטנה לעומת התוצאות שיתקבלו.
ומה באשר לי? אחרי המדידה רכשתי זוג אופניים חדשים תוצרת YT במידה Large במקום ה-Banshee Phantom V3 במידה Medium, לקחתי את המספרים שעמוס כתב וזרקתי על האופניים. למעט שינוי קליל באורך הסטם, אני יכול לומר בוודאות שמדובר בתוצאה די מדוייקת. גם לאחר מספר רב של חודשים ומאות ק״מ התוצאה נשארה טובה מאוד.
מכאן, נשאר לי לשאול את עצמי - אם הכל מתאים, אז מה קונים עכשיו?
תודות לעמוס וולף בייק מאסטר שלקח חלק בתהליך (גילוי נאות: השירות ניתן ללא עלות), ניתן לפנות לעמוס באמצעות פייסבוק או דרך שיחת טלפון ל 050-846-3983.
Commentaires