הקדמה
ללמד סוס זקן, תרגילים חדשים.
אין דרך טובה יותר בכדי להגדיר את גודל השינוי, בו נקטו בחברת SRAM על ידי מעבר מנוזל בלמים DOT לשמן מינרלי.
למי שאינו בקיא בנושא, בלידינג הוא מושג נפוץ בקרב אנשי SRAM, לטענת החברה נוזל בלמים DOT מחייב טיפולים תכופים, לכן דגם DB8 משתמש בשמן מינרלי בעל תכונות שונות.
אני רואה כאן שינוי בתפיסת הלקוח, לא עוד פרה חולבת כי אם יצור תבוני אשר אינו מוכן להשתעבד למוצר בסיסי כמו מעצורים.
מוצר OEM לשימוש ההמון
הברקס הנ״ל DB8 הוא למעשה גרסה מוזלת של גרסאת ה-CODE (ככל הנראה, לדגם ה-R) עם 4 פיסטונים (צמד בכל צד), הלא היא גרסאת הקצה של היצרן בעולם הבלמים.
כדי להוזיל עלויות, בחרו SRAM בידית פשוטה יותר עם בושינג במקום מיסב, עם כיוון מרחק באמצעות כלי עזר, רפידות הברקס זהות לדגם CODE ככל הנראה כדי לשמור על אחידות וחיסכון במעבר בין סוגי נוזל הבלימה. עוד אציין כי הידית עצמה בעיבוד זול יותר, כאמור היא עדיין מתאימה לבלימה באצבע אחת אך מורגש שהידית מעט כבדה יותר.
הבלמים הנ״ל נושאים במחסנית שמן מינרלי (סטייל Shimano ו-Magura) וכאן כדאי לציין לטובת מכונאים שלא עודכנו מראש, פתח בליד קטן יותר ואינו מאפשר שימוש במחבר הנמצא בדגמי ה-CODE.
חברת SRAM הגדילה לעשות וצבעה את נוזלי הבלימה בצבעים שונים, שמן מינרלי בצבע ירוק ואילו נוזל בלימה DOT בצבע אדום - ככה שלא תמצאו עצמכם שועטים לעבר מכשול ללא יכולת לבצע בלימה.
בסה״כ עושה רושם ש-SRAM בצעו שינויים נדרשים כדי להתאים את הקאליפר לעבוד עם שמן מינרלי (אטמים מן הסתם שונו, מחסנית שונה וכו׳) אך עושה רושם - שהקו נשמר זהה. שאפו.
כאן גרים בכיף איתי ו-DB8
כאמור הברקס מבוסס על דגם CODE העוצמתי, מה שאומר מספיק כוח לכל שימוש אפשרי.
זה אינו דגם טרייל Guide, או דגם קרוס קאנטרי Level. כאן יש זוג בוכנות גדולות מכל צד של הקליפר, הכוח מידי וגם עיקבי.
לאורך מספר חודשים הברקס תפקד ללא שינוי בתחושה, הרפידות עמידות יחסית לדגמים העדינים יותר של החברה.
בדיוק כפי שטענו אנשי השיווק, אני לא מרגיש צורך לבצע בלידינג, אבל הרפידות לקראת החלפה, הזדמנות לנסות מוצרים שונים.
תקופת הקיץ חשפה ברקס עמיד לחום, תמיד מרגיש מוכן ללא ציפייה למשהו חזק יותר.
ההתקנה של הברקס הייתה פשוטה בעזרת קובי בסידן, יבואן SRAM בישראל. כאמור, כהרגלי קפצתי לקובי לסיוע קליל ובדיוק ראיתי זוג חשמלוקים עם הבלמים הנ״ל, כיאה לאפקט הילד שאני נושא איתי, נדלקתי ובאותו הרגע שלפתי את האשראי ואמרתי לקובי ״חייב אותי! כאלו אני רוצה!״, כמה דקות לאחר מכן במיומנות שיא של קובי, הבלמים הותקנו על ה-Marino ויצאתי עם התקנה מצויינת שלא דרשה שום שינוי מצידי. החלטתי בנוסף לברקסים להתפנק גם בזוג רוטורים תואם כדי להוציא מהם את הכי טוב שאפשר להשיג.
השאלה שנשאלתי לאורך התקופה היא האם אני אוהב או לא?
אז התשובה היא שאני מאוהב בסופו של תהליך, ללא מילה רעה. אולי אחת.. בקשר לתחזוקה, אין לברקס את היכולת לבצע בליד ידית עליון כמו SHIMANO לדוגמא. בתור מכונאי חובב אני אוהב את הפשטות בה הברקס היפני מאפשר תוספת שמן ללא בלידינג (ניתן לבצע וואקום, אבל זה שונה מאוד ממה ששימנו מספקים בגלל צורת המחסנית שמן), מבאס קצת לדעת כי DB8 מחייב זאת למרות המעבר לשמן מינרלי.
בצד החיובי זהו ברקס מדהים, כוח מאסיבי (למרות ה-90 ק״ג של שרירים מרופדים שלי, אגב אמא דיאטה קטוגנית זה לא מעבר לאוכל מטוגן בשמן, כנראה מזון שומני אחר..) כרגיל מודולציה גבוהה מבלי להפחיד אותי בלחיצה חזקה.
מבחינת המראה זהו ברקס מאסיבי, בשילוב עם רוטורים מרשימים אנו מקבלים תחושה של ביוקר.
נכון הוא לא סקסי כמו מאגורה, אינו פשוט לתחזוקה ביתית, אבל הוא בדיוק מה שאני צריך, יעילות על גבול השעמום.
ציון 9.5 מבחינתי, אם היה חריר בלידינג על הידית זה יכל להיות 10 עגול.
לסיכום
שנת 2023 החלה
דגם DB8 מוצא עצמו על דגמים חשמליים, עדות לבטחון של היצרנים במוצר.
מה שטוב לעצור כלים כבדי משקל, בהחלט מתאים לאופניים רגילים ומעניין אם זה סימן לבאות, אולי דגמים נוספים מבית SRAM יעברו לשמן מינרלי בעתיד.
באותו נושא אבל מזווית אחרת, לאחרונה RockShox זנחו בדגמים היקרים של בולמים קדמיים את השלפוחית בדאמפר לטובת שסתום עם קפיץ למעבר שמן במנגנון, שינוי אשר גם כן מפחית את הצורך לבצע בלידינג למערכת.
אכן האוזניים קשובות לצורכי הלקוחות, אני כבר מצפה למוט כסא ללא ידית המחייבת בלידינג ואם אפשר פחות רגישות לכיוון הילוכים בדגם Eagle, אני מאמין שאתם מבינים את הרעיון..
אגב, פתרון נוסף הוא ש-SRAM הציעו ואף הטמיעו אוזן אוניברסלית למעביר הילוכים אז החברה בהחלט הולכת בצעדים הנכונים.
אם תשאלו אותי איך לסכם? אז קנו DB8, אני קניתי מכספי. לא היו צריכים לשכנע אותי והוא פשוט עוצר.
Comments