Mondraker Crafty R 2025 - שובו של הזירו
- Mor Dabastany
- 7 ביוני
- זמן קריאה 6 דקות
זה לא סוד שחשמלוקים תופסים את קדמת הבמה בקרב לוחמי סוף השבוע, היתרון הגדול בגמיעת מרחקים/מספר רב של סינגלים אל מול הזמן הנדרש ומגבלת הכושר, גורם להם להיות האפרודיטה של הרוכב הישראלי המצוי.
גם אני נפלתי לטיפה המרה, המעבר מרכיבות קרוס לסינגלים תוך שילוב של מגבלות זמן ומגבלות אורטופדיות, הובילו אותי לאופניים חשמליים.
עם האוכל, בא התיאבון והחלטתי להתחיל לבחון יותר ויותר חשמלוקים, מנק׳ מבט של רוכב ישראלי ממוצע שבמקרה (כך יצא) בעל מגזין אופניים בגובה העיניים.
מי אתם מונדרקר ומהו Crafty?
מונדרקר (Mondraker) היא חברה ספרדית המתמחה באופני שטח, החברה מייצרת מגוון רחב של אופניים הכולל דגמי אנדורו, דאונהיל, קרוס קאנטרי ועוד.
מונדרקר נוסדה בשנת 2001 באליקנטה, ספרד עם החזון לפתח אופניים שיספקו ביצועים גבוהים עבור רוכבי אופני שטח שחיפשו משהו מעבר למה שהשוק הציע באותה תקופה.
החברה ידועה בגישה החדשנית שלה לגאומטריה של האופניים, במיוחד עם מה שמכונה Forward Geometry - שלדות עם חלק קדמי ארוך במיוחד ומשולש אחורי ארוך, המיועדות לרכיבה מהירה ואגרסיבית.
דגם ה-Crafty התחיל דרכו אי שם ב-2015, דגם מעניין מאוד בעל גלגלי 27.5+ עם אותה גיאומטריה של מונדרקר והמתלה המעניין, הנקרא Zero suspension שמהווה את הביטוי של מונדרקר ל-Virtual Pivot האלמותי.

הדגם עבר כברת דרך ארוכה כשבשנת 2017 הוצגה האינטרפטציה החשמלית הראשונה של מונדרקר, דגם ה-Crafty עבר להיות חשמלי מהדור הראשון ושינה את שמו ל E-Crafty. במאמר מוסגר, מדהים לראות איזה שינוי עברו האופניים החשמליים מרגע הצגתם ועד היום. הסוללה בתוך הדאון טיוב, מנוע אלגנטי ועוד ועוד..

בשנים הבאות, מונדרקר המשיכו והציגו שינויי שלדה בדגם ה-Crafty כאשר שם, עברו מונדרקר משימוש ב-Zero Suspension ל-E optimized Zero Suspension. מעין שינוי במבנה שכבר לא כלל את המתלה המקורי כי אם מתלה דומה יותר ל-single pivot קלאסי אך עם לוק אנד פיל של מונדרקר.

ופה, הרגע לספר על ה-Mondraker Crafty 2025 שנבחנים ולמה כל כך התעניינתי בהם. למה אתם שואלים? ממספר סיבות, כשבראש ובראשונה, סופסוף מדובר על יצרן שמייצר מידה המתאימה לשוק הישראלי! מבלי להכנס למספרים המדוייקים, עצם העובדה שאנחנו יכולים למצוא מידה Medium-Large, בעיניי מדובר בחווייה שיכולה לדבר לקהל גדול יותר של רוכבים.
בהמשך, כשהבטתי בגיאומטריה, הבנתי שזה בדיוק מה שאני אוהב, ריצ׳ ארוך, סטם קצר, סטאק גבוה.. אבל, יש פה פער בולט, צ׳יינסטיי ארוך מאוד ביחס למתחרים בקטגוריה.
אורך הצ׳יינסטיי יהפוך את האופניים לבעלי בסיס גלגלים גדול, יעלים את הרכיבה הספורטיבית וזריזה ויגרום להם לרדת ולטפס בצורה מאוד מעניינת, שלא לומר, אידאלית למסלולים קרביים.

אזהרת מסע - הדגם המשופר
את המסע עם הדגם הנ״ל התחלתי בשיחת טלפון לחבר׳ה ממונדרקר ישראל, הגעתי לחנות הממוקמת באור עקיבא ומשם אספתי אופניים במידותיי שעברו התאמות למידותיו של בעליהם, בן שמואלי, מכונאי הבית של Singlemania.

ולפי שנתחיל לצלול לביקורת, נדבר רגע על המפרט המעניין שהחליט בן לאבזר אותם (ספוילר: 180 מ״מ לא גורמים לאופניים לטפס פחות טוב!).
מזלג Fox Factory 38 באורך 180 מ״מ עם שיפור RUNT שכתבנו עליו פה
בולם Push עם קפיץ 450LBS בעל מהלך של 150 מ״מ
מערכת הילוכים חשמלית תוצרת Sram ברמת XX1
קראנק E13 קצר
מוט אוכף חשמלי תוצרת KS
גלגלי 29״ מתוצרת Industry 9
צמיגי שוואלבה מפתיעים (Hans Dampf / Magic Marry) ברוחב 2.35
כידון קרבון OneUp
בלמים Hope V4

מצד אחד, מאתגר לבחון זוג אופניים שעבר מקצה שיפורים כה גדול, מאידך, אני משוכנע שהפלטפורמה עצמה לא משתנה רבות ואפשר להסתכל עליהם כפי שהיה נראה דגם הקצה עם הארכת מהלך. במקור מגיעים האופניים עם מזלג באורך 160 מ״מ ופה האתגר הוא כיצד לפצח את הגיאומטריה תוך כדי הצמדות לבחינת השלדה וכאמור, לענות על השאלה, למי הם מתאימים וכמה טובים הם.
משמר אהובתי

בשיחה פרטית עם עודד היקר, החלטנו שאת שבת בבוקר נבלה במשמר ובשעתיים של רכיבה ננסה לענות על מגוון שאלות וכאמור, לבחון את האופניים. לא מדובר במבחן ארוך שמתעמק ברזי האופניים, אותם תוכלו למצוא במגוון מגזינים בחו״ל ואולי אף בארץ בהמשך, אלא לחוות רכיבה של שעתיים עם זוג מעניין בסינגלים קשוחים.
בערב קודם לכן, שוחחתי עם חבר אחר, יהב, איתו דיברתי על המשקל והחששות שלי. אני מגיע מחשמליים קלים, אורבאה רייז, שמכויילים לסינגלים פחות אגרסיביים ואיתם, מגיע פיצוי של משקל קל ותחושה של יעילות פידול, על אף, גמישות שלדה מסויימת. יהב שלח לי הודעה שמסכמת את הפרדוקס של הרוכב הממוצע.. הוא מובא לפניכם ואני מניח שתוכלו להזדהות איתו.
״זה הסיפור של אופניים. תמיד היה. אתה רוצה קלילות בשביל לעלות מהר, ואז אתה עולה מהר יותר בעשר עשרים שניות. אחרי שנה אתה אומר למה לי להקריב בשביל העליות, בוא נהנה בירידות עם איזה מגרסה כבדה. אז אתה שנה נקרע בעליות ואז שוב בא לי קלילות וחוזר חלילה״
בבוקר של שבת, בשעה 6:35 הגענו לסינגל והתארגנו לתזוזה, כמה כיף לראות שאנחנו בין היחידים שם, תוך דקות מספר, הרכבים המשיכו לזלוג ומשם הכל היסטוריה.. משמר אהובתי, התמלאה בלוחמי סוף שבוע אמיצים.
פרדוקס האורך

בכניסה לסינגלים הראשונים, הבנתי שהאורך של האופניים משמעותי מאוד, מצד אחד, מדובר בתחושה מדהימה של להיות בתוך האופניים ובמרכז האופניים, מבלי להתאמץ, מאידך, הסיבובים בתוך הברמים דרשו ממני לסגל טכניקת רכיבה חדשה.
במקום להיכנס לסיבוב עם שימוש בכידון (במקרים מסוימים), נדרשתי להשכיב את האופניים כדי שהם יוכלו להכנס ולצאת בבטחה מהברמים. התחושה הזו, שונה לחלוטין מהדרך בה אני רוכב על אופניים קצרים יותר. בסיס הגלגלים (1280 מ״מ) מורגש היטב איזורים צפופים, הדרישה ממני כרוכב היא לנסות לתמרן בצורה יותר מודעת בגלל האורך, מצד שני, ברגע שנפתחה ירידה, הפיצוי היה כל גדול עד שצעקתי בתוך הקסדה (ניתן לשמוע בסרטון) מהתרגשות וכיף שאפף אותי.
התחושה הנטועה והדריסה האופיינית לאופנים שכאלו עם ריצ׳ של 475 מ״מ ממלאות אותי בגל של ביטחון שתורגם לשבירת מספר PR-ים פרטיים במשמר, פשוט לא יאמן.
עם זאת, התחושה הכבדה והאגרסיבית השרתה עליי מוזת מחשבה של כמה הייתי נהנה איתם ברחבי סינגלים קק״ליים בהם האתגר פחות משמעותית ממשמר עמק, זו תהייה שעל הרוכב הממוצע לשאול עצמו בבואו לבחון ולבחור זוג אופניים חדשים.
את המשך הרכיבה המשכתי בנסיון לבחון איך מתמודדים ה-Crafty בטיפוסים ופה נכונה לי הפתעה, אמנם מדובר באופניים פול פאוור ולא במשקל נוצה, אך הטיפוס בהם היה הטוב ביותר שחוויתי מכל האופניים החשמליים שתנסתי בהם עד היום. אני משוכנע, שאילו הם היו בעלי מזלג 160 מ״מ התחושה אפילו הייתה יותר טובה. פשוט point and shoot ועולים במעלה ההר, לא הרגשתי שום קושי. השלדה תומכת בי כרוכב ומאפשרת לי לעלות בבטחה, תפדל ותגיע למעלה בלי שהמזלג יתרומם.
הופתעתי מאוד שכן זויית הראש הפכה לחדה יותר כתוצאה משינוי המהלך (64.5 במקור) וכן הסטאק הגבוה (647 מ״מ) היו אמורים לגרום לאופניים לטפס פחות טוב, אך כל זה התאפשר בזכות הצ׳יינסטיי הארוך, הפרדוקס של הרכיבה בעיניי.
ככל ששקענו לתוך הרכיבה, הרגשתי שהמתלה האחורי לא נטרק. למעט מקרה בודד שלא תוכנן טוב וגרם לי לטרוק את הבולם, לא הרגשתי שום טריקה. החלק המדהים הוא שלא מדובר בבולם פרוגרסיבי אלא לינארי (קפיץ) כך שאם תרכבו עם בולם אוויר כפי שמגיע סטוק, תאלצו להוריד קומפרשן כדי לנצל את כל המהלך.
אילו אני הייתי קונה אותם, כנראה שזו הייתה החלפה שהייתי מבצע, המעבר לבולם קפיץ, כמובן.
המנוע שפועם בקרב האופניים חזק מאוד , מדובר בדור החמישי של מנועי Bosch מסדרת CX Performance, עם זאת המנוע דרש ממני להוציא לא מעט אנרגיה אך ללא ספק באופן מופחת ביחס למנוע השימנו שאליו אני רגיל.
היתרון ברכישת מנוע זה הוא העדכון שבוש עתידים להוציא אשר מעלה את ההספק ל100 ניוטון מטר (מ-85 ניוטון מטר) וכן מקסימום הספק של 750 וואט, כל זאת כדי להתחרות בטרנד של המנועים החזקים. אני מודה שלא הרגשתי שחסר לי כוח ולא הרגשתי שאני איטי, לכן ההייפ מאחורי עדכוני הגרסא פחות מדבר אליי אך אני משוכנע שמדובר בנקודה חשובה עבור רוכבים אחרים (בעיקר כבדי משקל).
בירידות כאמור, אין שביב של סאונד מרשרש בניגוד למנוע של שימנו שגרם לי להרגיש outdated עם רעשי הקלאצ׳ שאני חווה בשימוש באורבאה רייז שלי.
השלדה שקטה מאוד ללא קרקושים ורעשים, מפתיע לטובה וללא ספק אחת מנקודות האור היא היכולת להעביר כבילה (ברקסים, דרופר והילוכים) דרך השלדה או דרך ההדסט, כל אלו לבחירת המשתמש.
בגזרת האנרגיה פועמת סוללה בנפח 800 וואט שעה שלאחר 900 מטרים של טיפוס ו25 ק״מ של רכיבה, עדיין נשארו 39 אחוזים! מרשים מאוד בהתחשב בעובדה שרכבתי רק במצב בוסט!
סיכום ומחשבות הלאה
ה-Crafty אופניים מעולים, מתהדרים בגיאומטריה עדכנית אך כזו שלא כל הרוכבים יתרגלו אליה מיד, הם מצריכים הסתגלות לסגנון רכיבה חדש אך התמורה גבוהה מאוד.
האופנים יתאימו לרוכב הישראלי המעוניין לרכוב אגרסיבי ולעניות דעתי, לסינגלים קלילים הם יהיו אובר קיל משמעותי.
התחושת ביטחון, הרכיבה האגרסיבית שבצעתי וה-PR-ים הפרטיים ששברתי ממחישים היטב שאילו תשחררו את הברקס, תוכלו לגלות עולם מרתק של גיאומטריה חדשה ויציבות שקשה למצוא.
ומילה טובה לסיום,
בן שמואלי שהשאיל את אופניו למבחן בעל סדנא לבולמים, Shock King הממוקמת באור עקיבא (כיליד המקום, אני מחשיב זו כהצלחה!) ואם אתם שם, כנסו לקפה, הוא יודע לעשות אותו טוב בזמן שהוא מטפל בבולמים שלכם.
Comments